کلینیک زیبایی دکتر مهتاب امینی
بیماری پسوریازیس یکی از اختلالات پوستی رایج است که منجر به تسریع تقسیم سلولی و تجمع غیرطبیعی سلولهای پوستی میشود. نتیجه این تغییرات، بروزبرجستگیهای قرمز، خارشدار و گاهی دردناک روی پوست خواهد بود. در ادامه، علائم، علل،روشهای پیشگیری و درمان را بررسی میکنیم.
پسوریازیس (صدف یا صدفک) یک اختلال پوستی خود ایمنی و مزمن است که بهطور دورهای عود میکند. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای پوستی حمله کرده و منجر به تولید بیش از حد سلولهای جدید پوست میشود. این روند با تجمع سلولها روی سطح پوست و ایجاد لکههای پوسته پوسته و قرمز رنگ همراه است. بیماری صدف میتواند مشکلات زیادی برای افراد مبتلا ایجاد کند اما شدت و مدت آن ممکن است متغیر باشد.
بیماری صدف با علائم و نشانههای زیر میتواند بخشهای مختلفی از بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
این علائم میتوانند از خفیف تا شدید متغیر باشند و بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارند؛ بنابراین، نیازمند مدیریت دقیق و مراقبتهای درمانی مناسب توسط پزشک متخصص پوست هستند.
مبتلایان به بیماری صدف ممکن است با خطرات بیشتری برای ابتلا به سایر بیماریها روبهرو شوند. این عوارض شامل موارد زیر است:
این عوارض نشاندهنده اهمیت مدیریت و درمان مؤثر بیماری صدف برای کاهش ریسکهای مرتبط با سایر بیماریها و بهبود کیفیت زندگی بیماران است.
پلاکی (Plaque): رایجترین نوع این بیماری است و حدود 80 درصد از مبتلایان را تحت تأثیر قرار میدهد. در این نوع، پلاکهای قرمز و ملتهب با فلسهای نقرهای-سفید روی پوست شکل میگیرند. این پلاکها معمولاً در نواحی آرنج، زانوها و پوست سر قابل مشاهده هستند.
تاولی (Pustular): این نوع بیشتر در بزرگسالان دیده میشود و با تاولهای چرکین و سفید روی نواحی قرمز و ملتهب پوست همراه است. این تاولها معمولاً به صورت موضعی در دستها و پاها ظاهر شده و محدود هستند.
معکوس (Inverse): نوع معکوس باعث ایجاد لکههای براق و ملتهب در نواحی چیندار بدن مانند زیر بغل، اطراف پستانها، کشاله ران و ناحیه تناسلی میشود.
اریترودرمیک (Erythrodermic): یکی از شدیدترین و نادرترین انواع بیماری صدف است که در مراحل اولیه شبیه به آفتابسوختگی به نظر میرسد. سطح وسیعی از پوست قرمز و ملتهب شده و با راشهای سوزان و قرمز پوشیده میشود که میتواند تا 90 درصد از پوست را در بر گیرد. این حالت میتواند با تب و ضعف عمومی بدن همراه باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
خالدار (Guttate): این نوع بیشتر در کودکان دیده میشود و با بروز لکههای کوچک صورتی بر روی پوست مشخص میشود. این لکهها معمولاً در نواحی شکم، بازوها و پاها ظاهر میشوند و اغلب بهدنبال عفونتهای باکتریایی مانند عفونتهای تنفسی تحریک میشوند.
سبوپسوریازیس (Sebopsoriasis): زمانی که درماتیت سبورئیک و پسوریازیس همزمان رخ دهند سبوپسوریازیس بروز میکند. این عارضه با پلاکهای زرد و چرب روی پوست مشخص میشود.
پوسچولار (Pustular): با تشکیل غدههای چرکین و عفونی بر روی پلاکهای پوستی مشخص میشود.
پسوریازیس ناخن: علاوه بر پوست، به ناخنهای دست و پا نیز سرایت میکند. پسوریازیس ناخن باعث تغییر رنگ ناخنها و ایجاد حفرههای ریز و درشت در سطح آنها شده و به شکنندگی و ضعف ناخنها منجر میشود.
علت دقیق این اختلال ناشناخته است اما ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در آن نقش دارد. هر کسی ممکن است به این بیماری مبتلا شود و تقریباً یکسوم موارد از دوران کودکی اتفاق میافتد. عوامل افزایشدهنده خطر عبارتند از:
بیماری صدف ممکن است تا زمانی که توسط عوامل محیطی تحریک نشود علائمی نشان ندهد. عوامل محرک شامل عفونتها (مثل استرپتوکوک گلو و عفونتهای پوستی)، شرایط آب و هوایی (سرما و خشکی) و آسیبهای پوستی (بریدگی، خراش، گزش حشرات و آفتابسوختگی) هستند.
خیر، چون این بیماری ناشی از میکروبها نیست. این اختلال به دلیل یک نقص ژنتیکی در چرخه تکثیر سلولهای پوستی رخ میدهد که منجر به تولید بیش از حد سلولهای اپیدرم میشود. بنابراین، تماس با پوست فرد مبتلا به بیماری صدف هیچ خطری برای انتقال بیماری به دیگران ندارد.
کاهش استرس: استرس میتواند علائم را تشدید کند.
مرطوبسازی پوست: پوست خشک میتواند وضعیت را بدتر کند،پس استفاده منظم از مرطوبکنندهها ضروری است.
پرهیز از آسیبهای پوستی: از جراحات و خراشها دوری کنید.
مدیریت عوامل محرک: از عفونتها، داروهای خاص، الکل و سیگار اجتناب کنید.
محدودکردن مواجهه با آفتاب: از پوست خود در برابر آفتابسوختگی و آسیبهای ناشی از آفتاب مراقبت کنید.
این بیماریفاقد درمان قطعی است اما روشهای زیر میتوانند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند:
در موارد شدیدتر یا همراه با درد مفاصل، ممکن است به درمانهای پیشرفتهتر مانند نوردرمانی نیاز باشد. این روش با استفاده از لامپهای LED در طول موجهای خاص به کاهش التهاب و کند کردن تولید سلولهای پوست کمک میکند.
مهم است که هر مرحله از درمان بیماری صدف تحت نظر متخصص پوست انجام شود تا بهترین نتایج بهدست آید و عوارض جانبی به حداقل برسد.
پسوریازیس جزء بیماریهای پوستی و اتوایمیون است که باعث خشکی، پوستهریزی و زخمهای پوستی میشود. هرچند درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما با بهرهگیری از توصیههای متخصص پوست، میتوان این عارضه را کنترل و برطرف کرد.
لیزر Nd Yag لیزر Nd Yag، مخفف Neodymium-doped Yttrium Aluminum…
لیزر کیوسوئیچ داشتن پوستی بیعیب و نقص امروزه آرزوی همه…
RF فرکشنال RF فرکشنال یکی از روشهای جوانسازی، کلاژن سازی…
لیزر IPL لیزر IPL یکی از روشهای حذف موهای زائد…